Vrijgezellenfeest

Vrijgezellenfeest bierfiets

Het ontstaan van het vrijgezellenfeest

Er wordt aangenomen dat het vrijgezellenfeest is ontstaan bij de Spartaanse soldaten. Zij organiseerden een diner om de laatste dag van hun verloofde kameraad als vrijgezel te vieren. Op dit feestmaal werd er vooral veel gedronken, gegeten en gelachen. Van de Oudheid tot in de jaren zeventig van de twintigste eeuw bleef het vrijgezellenfeest een mannenaangelegenheid. Het heersende idee was dat mannen hun seksuele vrijheid opgaven wanneer zij trouwden, terwijl voor vrouwen hun seksleven net begon.

De traditie van het houden van een “vrijgezellendiner” ging verder in de moderne tijd. In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw werd een diner georganiseerd door de vader van de aanstaande bruidegom. Deze had eveneens tot doel het voor de gek houden van de aanstaande bruidegom en het samen eten, net zoals dat de Spartanen deden. Deze diners zijn bedoeld om de band tussen de aanwezige mannen te versterken en dienen tevens als een belangrijk overgangsritueel voor de bruidegom: hij zal immers van vrijgezel veranderen in een getrouwde man met allerlei huwelijkse plichten.

Pas door de seksuele revolutie in de jaren zestig kregen de vrouwen hun eigen versie van de vrijgezellenavond.

Het vrijgezellenfeest zoals wij het kennen.

De achterliggende gedachte waarbij mannen hun seksuele vrijheid opgaven wanneer zij trouwden, terwijl bij vrouwen hun seksleven net begon is intussen serieus achterhaald.

Er wordt nu meer aandacht besteed aan de laatste vrije momenten als vrijgezel.

De invulling van een vrijgezellenfeest is uiteraard vrij. Er kan gekozen worden voor een thema die daadwerkelijk verwijst naar een echte gedachtegang uit het verleden. Een voorbeeld hiervan is een laatste keer een lapdance krijgen van een stripper omdat de aanstaande bruidegom in het verleden nog naar een stripclub was geweest. Het is gebruikelijk dat de vrijgezel tijdens het vrijgezellenfeest in opvallende kledij wordt gehesen zodat hij of zij duidelijk te herkennen is.

In België is het een traditie om je onderbroek in brand te steken. Niet het exemplaar die men op het vrijgezellenfeest draagt maar een extra onderbroek wordt in brand gestoken. 

Het ondergoed staat symbool voor de jeugdjaren. Deze traditie was vroeger enkel weggelegd voor vrouwen maar tegenwoordig geldt deze traditie zowel voor mannen en vrouwen.

Wanneer geeft men best het vrijgezellenfeest?

Er bestaan geen regels wanneer vrijgezellenfeesten gevierd moet worden. Het is uiteraard niet verstandig om dit letterlijk de laatste avond voor het huwelijk te doen want de gevolgen van een inspannende dag, weinig slaap en een grote hoeveelheid drank kan een dag later zeker nog merkbaar zijn. 

Vaak wordt het vrijgezellenfeest ongeveer een maand voor het huwelijk georganiseerd.

Wat kunnen jullie doen op een vrijgezellenfeest?

Jullie kunnen eigenlijk alles doen op een vrijgezellenfeest. Wij raden natuurlijk aan om een bierfiets te huren voor jullie vrijgezellenfeest. 

Elke aanstaande bruid of bruidegom vindt het fijn om verrast te worden met een creatief vrijgezellenfeest. Informeer best van tevoren naar wat de bruid of bruidegom wil en pas jullie aan hun wensen aan. Het is tenslotte hun dag.” 

Spreek af met enkele vrienden of vriendinnen van de aanstaande bruid of bruidegom en bespreek enkele tips of ideeën. Bespreek ook het budget van de groep per persoon zodat niemand uit de boot valt.

Tip: Zorg dat jullie als organisators het geld al gekregen hebt van alle gasten voor het vrijgezellenfeest zelf. Zo hebben jullie minder gedoe op de dag zelf en moeten jullie hiermee al geen rekening mee houden.
Het grootste gedeelte van het budget zal gaan naar het eten en drank. Hou ook rekening met onvoorzienigheden zodat het budget per persoon niet overschreden word. De kosten voor een hele dag lopen nu eenmaal snel op. Maak indien nodig budget vrij voor een chauffeur indien niemand nuchter wil blijven.

Het belangrijkste blijft dat jullie ervoor zorgen dat men activiteiten gaat doen die de vrijgezel echt leuk vind. Is het een avontuurlijk persoon, ga dan voor een avontuurlijk vrijgezellenfeest, voorbeeld in een escape room, Avonturenpark of een andere gewenste locatie.

Is het een persoon die graag iets bijleert? Doe dan een vrijgezellenfeest met een workshop of misschien wel verschillende workshops.

De locatie, de dag, het tijdstip en het antwoord op de vraag óf er wel een vrijgezellenfeestje gaat komen, dient bij voorkeur tot op het laatste moment geheim te worden gehouden om zo de vrijgezel in kwestie zo veel mogelijk te verrassen.